Erelid: Theo van de Laar

Geboren te ‘s-Hertogenbosch in 1940 en in 1965 als eerste trompettist lid geworden van het Nijmeegs Kamerorkest, waarvan de naam in 2000 werd gewijzigd in Symfonieorkest Nijmegen. Na eerst een periode als bestuurslid algemene zaken actief te zijn geweest in 1986 gekozen tot voorzitter welke functie hij vervulde tot 2005. Veel tijd en energie is in samenwerking met de zittende besturen ook besteed aan het organiseren van buitenlandse concertreizen, naar Rome (1980), Salzburg (1988), Neuchâtel (1989), Wenen (1991), Praag (1993), Parijs (1995), Stockholm (1998), en Oostenrijk (2002).

De waardering voor de tijd en het werk aan de ontwikkeling en de running van het orkest besteed, werd bij zijn afscheid als voorzitter gehonoreerd met het erelidmaatschap van het SON en met een koninklijke onderscheiding.

Ook de Stichting Vrienden van het Symfonieorkest Nijmegen kreeg veel aandacht. Van 2006 tot 2017 was Theo secretaris van deze stichting en een gedreven fondsenwerver.

Een lange periode van besturen en musiceren binnen het SON werd uiteindelijk beëindigd met een concert tijdens de Vierdaagsefeesten. Een rijk leven door een groot aantal contacten met dirigenten, solisten, koren, mede orkestleden, en vele organisaties werd hiermee afgesloten.

Het mogen en kunnen spelen van prachtige symfonische muziek in een groot orkest is altijd een bijzondere belevenis geweest. Muziek maken is gelukkig gebleven, weliswaar in kleiner verband en ander repertoire zoals Bachcantates, maar ook het lichtere genre heeft veel belangstelling gekregen.

Voorlopig blijft de trompet klinken!

Share