Dirigent

Frans-Aert Burghgraef

“Hij heeft talent, weet wat hij wil en kan zijn visie heel goed op het orkest overbrengen.”
Edo de Waart over Frans-Aert Burghgraef

frans-zoomFrans-Aert Burghgraef studeerde directie aan de conservatoria van Groningen en Utrecht. Hij volgde masterclasses bij o.a. Alexander Polyanichko, Ivan Meylemans, Michail Jurowski, Jan Stulen en werd, uit een internationale selectie van tweehonderd dirigenten, uitgenodigd om een masterclass te volgen bij Bernard Haitink, als onderdeel van het vermaarde Lucerne Festival. Bovendien werd hij door Edo de Waart geselecteerd om een concert te dirigeren bij de Royal Flemish Philharmonic.

In januari 2015 won Frans-Aert Burghghraef de eerste prijs in de befaamde Taipei Conducting Competition, onder juryvoorzitterschap van de illustere Finse directie-coach en -scout Jorma Panula. In 2017 zal hij terugkeren voor een project bij het Taipei Chinese Orchestra.

Na zijn debuut in 2014 bij het Orkest van het Oosten werd hij meteen teruggevraagd in hetzelfde jaar. Tevens dirigeert hij Het Gelders Orkest, St. Petersburg State Symphony Orchestra, Lucerne Festival Strings, Noord Nederlands Orkest, Philharmonie Zuid-Nederland en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. In 2016/2017 zal hij zijn debuut maken bij het Residentie Orkest en het Nederlands Philharmonisch Orkest. Het NESKO heeft Burghgraef gevraagd om acht concerten te dirigeren in april 2017.

Na het succesvol assisteren van Osmo Vänskä bij het Radio Filharmonisch Orkest in 2015, is hij vanaf september 2016 benoemd tot assistent-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest. Hierbij zal hij samenwerken met chef-dirigent Markus Stenz en o.a. James Gaffigan en David Zinman.

In december 2015 ontving Frans-Aert in het Amsterdamse Concertgebouw de prestigieuze Kersjes directiebeurs. Deze beurs ter grootte van € 15.000,- wordt in drie jaar besteed aan alles wat bijdraagt aan zijn professionele carrière.

In januari 2016 volgde Frans-Aert Wouter Padberg op als vaste dirigent van Symfonieorkest Nijmegen.

Share

Geef een reactie