Dirigent

Frans-Aert Burghgraef

“Hij heeft talent, weet wat hij wil en kan zijn visie heel goed op het orkest overbrengen.”
Edo de Waart over Frans-Aert Burghgraef

Nederland, Utrecht, 6 oktober 2016
Frans-Aert Burghgraef, dirigent
Alle rechten voorbehouden/ All Rights reserved
foto: Merlijn Doomernik

Frans-Aert Burghgraef studeerde directie aan de conservatoria van Groningen en Utrecht. Hij werd, uit een internationale selectie van tweehonderd dirigenten, uitgenodigd om een masterclass te volgen bij Bernard Haitink, als onderdeel van het vermaarde Lucerne Festival. Bovendien werd hij door Edo de Waart geselecteerd om een concert te dirigeren bij de Royal Flemish Philharmonic. In september 2018 werd hij uit 61 kandidaten geselecteerd voor een masterclass met Dima Slobodeniouk en zijn Orquestra Sinfonico de Galicia in A Coruña.

Na zijn debuut in 2014 bij het Orkest van het Oosten werd hij teruggevraagd in oktober hetzelfde jaar. In de volgende jaren dirigeerde hij Het Gelders Orkest, St. Petersburg State Symphony Orchestra, Lucerne Festival Strings, Noord Nederlands Orkest, Philharmonie Zuid-Nederland, het Residentie Orkest en het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

In januari 2015 werd Frans-Aert Burghghraef eerste prijs winnaar van de befaamde Taipei Conducting Competition, onder juryvoorzitterschap van de illustere Finse directie-coach en -scout Jorma Panula. In mei 2017 keerde hij terug naar Taipei voor een project bij het Taipei Chinese Orchestra. Tevens debuteerde hij in het Amsterdamse Concertgebouw bij het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest. Het seizoen 2018/19 brengt maestro Burghgraef onder meer terug naar het Noord Nederlands Orkest, Nederlands Philharmonisch Orkest en Orkest van het Oosten. Ook zal hij debuteren bij het Luzern Symphony Orchestra.

Hij is vanaf september 2016 voor drie seizoenen benoemd tot assistent-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest. Hierbij zal hij samenwerken met chef-dirigent Markus Stenz en met gast-dirigenten als James Gaffigan, Edo de Waart, David Zinman, Vasily Petrenko en Bernard Haitink.

Frans-Aert is een groot supporter van jong talent. Hij heeft in maart 2017, in een project met het Koninklijk conservatorium van Den Haag, jonge instrumentalisten uit heel Europa gecoacht. Het Nederlands Studenten Kamerorkest vroeg Burghgraef zes concerten te dirigeren in april 2017.

In december 2015 ontving Frans-Aert in het Amsterdamse Concertgebouw de prestigieuze Kersjes directiebeurs. Deze beurs ter grootte van € 15.000,- wordt in drie jaar besteed aan alles wat bijdraagt aan zijn professionele carrière.

In januari 2016 volgde Frans-Aert Wouter Padberg op als vaste dirigent van Symfonieorkest Nijmegen.

Share

Geef een antwoord