Dirigent

Peter Bogaert

“Er is toch niets heerlijkers en tegelijk meer confronterend dan muziek maken, of het nu spelen, componeren of dirigeren is, je kruipt onder je eigen huid en die van mensen die bij het proces betrokken zijn! ” – Peter Bogaert

Foto: Cornelia Unger

Peter Bogaert werd in Antwerpen geboren en studeerde viool, compositie en orkestdirectie in Amsterdam, Den Haag, Bazel, Berlijn, Rotterdam en Weimar.

Als violist bouwde hij een gevarieerde carrière op. Na een periode van tien jaar als concertmeester bij het Orkest van het Oosten is hij veelvuldig gast-concertmeester bij orkesten zoals het Noord Nederlands Orkest, het Belgian National Orchestra, het Symfonieorkest Vlaanderen, Casco Phil, Boho Strings en de Opéra de Rouen. Hij treedt regelmatig op als solist. Eigen werk vertolkte hij in een danstheater voorstelling met choreograaf Isabelle Beernaert.

De opleiding tot dirigent volgde hij bij o.a. Jorma Panula, Nicolás Pasquet, Jac van Steen en Antony Hermus. Hij werkt voor professionele organisaties zoals Phion en de Nederlandse Reisopera. Ook houdt hij zich bezig met de ontwikkeling van jong talent. Hij is betrokken bij studentenorkesten waaronder het Nationaal Jeugdorkest Nederland. Onlangs richtte hij de Euregio Orchestra Academy op, een projectorkest voor jong talent. Hij is de vaste dirigent bij het Deventer Kamerorkest en de Opera op het Hogeland.

Ook als componist ontwikkelt hij zich steeds verder. Verscheidene van zijn werken werden, soms meerdere malen, uitgevoerd. Zijn nieuwste muziek kenmerkt zich door een klankzoektocht zonder taboes, een ritmisch post-minimalisme, dat de complexiteit toch niet schuwt. In oktober 2023 kwam op Oak Music een dubbel-album uit met door hem geïmproviseerde, gecomponeerde en geproduceerde muziek.

Peter vat zijn loopbaan zelf als volgt samen: “Ik ben als violist begonnen en heb onderweg mijn actieradius uitgebreid naar het componeren, arrangeren en dirigeren, waardoor ik nog elke dag het gevoel heb bij te leren. Vanuit deze achtergrond probeer ik bij mijn activiteiten als kamermusicus, concertmeester en dirigent steeds anderen te stimuleren om verder te kijken. Ik ben er heilig van overtuigd dat alleen op die manier uitzonderlijke resultaten geboekt kunnen worden.”

Met ingang van februari 2024 is Peter Bogaert de vaste dirigent van het Symfonieorkest Nijmegen, als opvolger van Frans-Aert Burghgraef.

www.peterbogaert.com

Share

Geef een antwoord