Onze vereniging

Symfonieorkest Nijmegen is opgericht in 1950 als kamerorkest, waarna het is uitgegroeid tot een volwaardig symfonieorkest. Het orkest bestaat voornamelijk uit (zeer) gevorderde amateurs en enkele professionele musici. Naast speelplezier en gezelligheid staat bij ons ook het spelniveau hoog in het vaandel. We geven diverse malen per jaar concerten, waarbij een uitdagend programma niet uit de weg wordt gegaan. We spelen een zeer breed repertoire, van klassiek tot modern. Traditiegetrouw speelt Symfonieorkest Nijmegen in het najaar in de Vereeniging en op tweede kerstdag in de Stevenskerk; we worden ook gevraagd voor opera’s, koorconcerten, herdenkingen en feestelijke bijeenkomsten in binnen- en buitenland. Het orkest staat onder leiding van de inspirerende dirigent Frans-Aert Burghgraef.

Het Symfonieorkest Nijmegen repeteert wekelijks in het gemeenschapshuis Kerstendal te Berg en Dal. De repetities zijn op maandagavond van 20.00 tot 22.30. Behalve met het hele orkest wordt er ook regelmatig gerepeteerd met de losse secties, waarbij professionele musici als repetitor optreden.

Het orkest geeft traditioneel een kerstconcert op Tweede Kerstdag in de St. Stevenskerk. Traditie is ook het najaarsconcert in De Vereeniging. Het orkest treedt dan op met zowel internationaal bekende coryfeeën als met jong talent. Het is een veelgevraagd orkest bij herdenkingen en feestelijke bijeenkomsten in Nijmegen en omgeving en het werkt mee aan koorconcerten in binnen- en buitenland. Buitenlandse concertreizen werden gemaakt naar Rome (1980), Salzburg (1988), Neuchâtel (1989), Wenen (1991), Praag (1993), Parijs (1995), Stockholm (1998), Oostenrijk (2002), Shanghai (2009/2010) en Berlijn (2019).

Share