November 2011 voorbeschouwing Gelderlander

Faust is een intense uitdaging

faustgelderlander_400Het Gelders Opera- en Operette Gezelschap en het Symfonieorkest Nijmegen zetten met de opera Faust van Gounod hun schouders onder een megaproductie.

door Maarten-Jan Dongelmans

Alom heerst culturele kaalslag maar in het Gelderse proberen ze tegengas te geven. Terwijl beroepsgezelschappen vanwege de hoge kosten liever met een grote boog om de opera Faust van Gounod heen lopen, zet het Gelders Opera- en Operette Gezelschap ( GOOG) in samenwerking met het Symfonieorkest Nijmegen (SON) juist zijn tanden in deze onverwoestbare Grand Opéra.

Tineke Ouwendijk, als secretaris al jaren een van de drijvende krachten binnen dit semi- professioneel werkende amateurkoor, steekt haar enthousiasme niet onder stoelen of banken. „Het is echt bijzonder dat liefhebbers zo’n megaproductie van de grond tillen. De kosten belopen een kleine ton. Maar het is ook niet niks wat we ons publiek gaan bieden. Een eigentijdse regie van de hand van Frans Meewis en de professionele muzikale invulling door de dirigenten Hans Lamers en Gijs Leenaars in de eerste plaats.”

Aan de drie uitvoeringen van Faust in Arnhem, Veenendaal en Nijmegen werken zeven solisten, tachtig koorleden en zestig orkestleden mee. De drie belangrijkste rollen worden gezongen door tenor André Post, sopraan Selma Harkink en bariton Nanco de Vries. Bovendien komen nog twintig dansers en figuranten in actie. Ook de garderobe is navenant. „In onze reiskoffers gaan maar liefst 270 kostuums mee.” Dat de keuze op Faust – de omvangrijke briljante opera uit 1859, waarin de titelrolspeler zijn ziel aan de duivel verkoopt – is gevallen, lag niet voor de hand. Of toch weer wel. Tineke Ouwendijk: „ De koorleden zagen aanvankelijk op tegen de lengte en kenden het werk onvoldoende. Het tij keerde toen de prachtige muziek op tafel kwam. „ Juist omdat de opera Faust niet alledaags is, werden de subsidiemogelijkheden ook eenvoudiger.”

Dat de Franse opera de afgelopen jaren wereldwijd aan populariteit heeft gewonnen is een prettig gegeven. Het Gelders Opera- en Operette Gezelschap haakt er nu doelbewust op in. Het richt zijn pijlen op de operaliefhebbers maar kijkt tegelijkertijd verder. „We besteden ook aandacht aan educatie op de middelbare school. Leerlingen krijgen tijdens de laatste operarepetities een kijkje achter de schermen”, benadrukt Tineke Ouwendijk.

Koor en orkest zien Faust als een nieuwe stap. Voorzitter Hein Glaubitz van het Symfonieorkest Nijmegen vertelt: „Faust is een intense uitdaging. Eerder brachten we met het GOOG al Verdi’s La traviata maar dit is toch een verhaal apart. De muziek is zó veelzijdig: van glitter and glamour en echte brille tot weemoedige romantiek. „Voor het orkest biedt de opera weer nieuwe mogelijkheden. We spelen in Arnhem en Veenendaal bijvoorbeeld voor de eerste keer in een orkestbak en werken daar met Hans Lamers, de dirigent van het GOOG”, aldus Glaubitz. Volgens Ouwendijk zal de opera haar impact niet missen. „Het publiek blijft er ongetwijfeld aan vasthangen. Faust is onontkoombaar en beslist meer dan een ouderwets avondje uit. We tekenen voor een productie met een overweldigende massaliteit.”

Opera Faust van Gounod door GOOG en SON o.l.v. Hans Lamers en Gijs Leenaars. Voorstellingen op 5 november (Schouwburg Arnhem), 12 november (De Lampegiet Veenendaal) en 15 november ( De Vereeniging Nijmegen). Aanvang: 19.30 uur.

Share