9 november 2004 recensie

Vocaal vuurwerk spettert de zaal in

Het is eeuwig zonde dat in concertgebouw De Vereeniging de mogelijkheid ontbreekt om opera’s uit te voeren. Want de akoestiek is daar voor de zangstem van een zeldzame orde. Dat bleek gisteren overduidelijk toen de bekendste opera van Pietro Mascagni, Cavalleria Rusticana, door het Symfonieorkest Nijmegen werd uitgevoerd.
Hoewel een echt opera-toneel ontbrak, is toch een grotendeels geslaagde versie van dit luidruchtige spektakel op de planken gekomen. Regisseur Marc Pantus had achter het orkest een verhoogd podium gerealiseerd, waar zowel de solisten als het koor, in dit geval het Projectkoor Gelderland, zich vrijelijk konden bewegen.
Het is een hele sprong voor dit orkest, dat geen ervaring heeft met de Italiaanse opera, toch zo meeslepend aan het werk te zien.
Dirigent Arjan Tien had alles uit de kast gehaald om een onvervalst authentiek Italiaans opera-geluid uit zijn orkest te toveren. Met een overweldigend succes. De teder neergezette tonen van de violen in het intermezzo spraken hier boekdelen. De tachtig minuten die deze voorstelling duurt, vlogen pijlsnel voorbij.
Daarbij zeker geholpen door een stel integer zingende solisten. De lyrische tenor Hakan Aysev bijvoorbeeld zong de zware rol van Turiddu met een overtuigende zwier. Hij kwam met gemak boven het orkest uit. Hetzelfde gold de dramatische rol, die de sopraan Edna Prochnik vertolkte. Het een sopraanstem die nooit schel of te opdringerig wordt. Zelfs in dit drama van eerwraak, ofwel vendetta, was haar interpretatie altijd humaan en van een grote betrokkenheid. Ook de schalkse stem van Lotte Bovi in haar creatie van Lola mocht er zijn.
De regisseur koos ervoor om met enkele simpele handelingen het koor op de achtergrond toch een betekenis te geven. Het zijn goed geschoolde stemmen, die mooi de muzikale bewegingen van het orkest ondersteunden.
De overige solisten maakten ook een goede indruk, zoals de kordate manier van zingen van de bariton Bastiaan Everink en het lage, warme stemgeluid van Léonie Korff.
Al met al een initiatief dat zeker een vervolg moet krijgen. Misschien het begin van operatraditie voor het Symfonieorkest Nijmegen. De zaal zat gisteren alvast stampvol.
Concert door het Symfonieorkest Nijmegen o.l.v. Arjan Tien, m.m.v. Projectkoor Gelderland o.l.v. Caspar van der Vinne, en vocale solisten. Programma: Mascagni: Cavalleria Rusticana. Gehoord: gisteren in De Vereeniging, Nijmegen.

de Gelderlander
PAUL VERGEEST
© Wegener.NV

Share